Barbecue niet altijd gezellig

Wat is er heerlijker dan op een zomerse dag de barbecue aan de praat te krijgen en samen met familie en vrienden vlees, vis en groenten te roosteren? Gezellig, maar pas wel op! Als het mis gaat kan er iemand letsel oplopen.

Gevaren barbecueDe brandwondencentra slaan iedere zomer weer alarm over het aantal mensen die brandwonden oplopen bij het barbecueën. Vooral als de barbecue aangestoken wordt met een brandbare vloeistof is er gevaar. Vorig jaar werden in totaal 120 mensen opgenomen in brandwondencentra na ongevallen met brandbare vloeistoffen. Dat is 15,4 procent van het totaal aantal patiënten dat drie dagen of langer in één van de drie brandwondencentra verbleef.

Veilig barbecueën
Niet iedereen is goed op de hoogte van de risico’s bij barbecueën. De brandwondenstichting heeft daarom een test online gezet waarmee u uw kennis kunt toetsen. Door de test te maken, leert u wat u moet doen als iemand bij het barbecueën vlam vat.

De volgende tips helpen u veilig te barbecueën.

  • Plaats uw barbecue op een stevige en vlakke ondergrond op tafelhoogte.
  • Stel een BBQ-BOB aan. Wel zo fijn dat een nuchter iemand de barbecue bedient.
  • Gebruik aanmaakblokjes om de barbecue aan te steken. Gebruik nooit spiritus, benzine of petroleum.
  • Gebruik alleen houtskool en briketten. Neem de tijd en reken op minstens een half uur voordat u met barbecueën kunt beginnen. Dat kan als de kolen gloeien en niet meer vlammen.
  • Houd rekening met de windrichting in verband met vonken en rook.
  • Blaas niet in het vuur, maar gebruik een blaasbalg of waaier.
  • Dek de houtskool af met een laag zand als u klaar bent met barbecueën.
  • Verplaats nooit een nog warme barbecue.

Lestelschade en verzekeringen
Letselschade wens je niemand toe. Ernstige brandwonden vergen soms een jarenlange behandeling. De medische kosten worden meestal vergoed vanuit de (aanvullende) zorgverzekering. Maar ernstig letsel kan ook andere kosten tot gevolg hebben. In dat geval biedt een ongevallenverzekering uitkomst. Is de letselschade blijvend, dan kan de verzekeraar degene die schuldig is aan het ongeluk aansprakelijk stellen. Bent u dat, zorg er dan voor dat u een goede aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Neem contact op met ons kantoor als u informatie en advies wilt over de zorgverzekering, de ongevallenverzekering of de aansprakelijkheidsverzekering.

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbericht. Bookmark de permalink.