Caravan wint weer aan populariteit

De caravan is in Nederland bijzonder populair. Logisch, want het is flexibel en voordelig reizen met zo’n mobiele woning. Maar als u erop trekt, moet uw caravan tiptop in orde zijn. En uw verzekering ook.

Met de caravan op vakantieNederland heeft de grootste caravandichtheid van Europa: jaarlijks werden altijd zo’n 15.000 nieuwe en 5.000 gebruikte caravans verkocht. De verkoopcijfers liepen door de economische crisis wel sterk terug, maar het enthousiasme voor een caravan is nu weer terug. In het eerste kwartaal van dit jaar werden ruim 1400 caravans verkocht, 4,1 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Misschien overweegt ook u een nieuwe of tweedehands caravan aan te schaffen.

Goed onderhoud
U kunt jarenlang plezier hebben van uw ‘sleurhut’, als u hem goed onderhoudt. Laat de caravan ieder jaar inspecteren op alle vitale onderdelen zoals koppeling, remmen, chassis, banden, wielen, schokdempers, lagers, gasinstallatie, verlichting en signalering. Ieder jaar controleert de politie caravans op de weg en kunt u bekeurd worden. Bij slecht onderhoud loopt u het risico dat u in geval van schade geen uitkering van de verzekeraar ontvangt.In de wintermaanden kan de caravan in principe buiten blijven staan, maar u kunt dan wel last krijgen van algen. Stalling in een droge en goed geventileerde hal is ideaal, maar ook in een carport kan uw caravan prima overwinteren. Om vochtproblemen te voorkomen kunt u daarbij kiezen voor een ventilerende hoes.

Caravan verzekeren
Een caravanverzekering is niet verplicht. Als u met uw caravan schade veroorzaakt aan derden is dat via de WA-verzekering van de auto geregeld. Wordt de schade veroorzaakt terwijl de caravan ontkoppeld was? Dan kunt u meestal een beroep doen op uw aansprakelijkheidsverzekering.

Maar voor schade aan uw eigen caravan heeft u een wel een verzekering nodig. U bepaalt zelf hoe uitgebreid die is. Veel verzekeraars bieden pakketten aan die aan te vullen zijn met losse onderdelen. Zo kunt u schade door aanrijding, brand, diefstal en storm verzekeren, maar ook schade die per ongeluk of door een onvoorziene gebeurtenis ontstaat (hagel!).

Ook de inboedel van uw caravan kunt u op laten nemen op de polis. Om geaccepteerd te worden voor de verzekering moet u de caravan wel voorzien van een VIP/TNO goedgekeurd wielklem en/of disselslot.Heeft u een caravan of wilt u er een aanschaffen? Neem contact op met ons kantoor om te bespreken welke verzekering het beste is.

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbericht. Bookmark de permalink.