Najaar: motor in de stalling?

Veel motorrijders kiezen ervoor in de winter hun motor in de stalling te zetten. Maar waar moet u aan denken als u de motor wegzet? En wat heeft uw motorverzekering daarmee te maken?

Najaar: motor in de stalling?Bladeren, nat wegdek, gladde wegen, slecht zicht: motorrijden is in de winter een stuk gevaarlijker en bovendien vaak te koud. Van de 650.000 motorrijders in Nederland, kiest daarom een groot deel ervoor de motor ’s winters in de stalling te zetten. Dat is niet een kwestie van parkeren en na een half jaar weer ophalen. Wat moet u doen om uw motor in het voorjaar weer in goede staat uit de winterstalling te halen?

  • Kies een droge, goed geventileerde stalling.
  • Ververs de olie voor u de motor wegzet.
  • Maak de motor grondig schoon.
  • Rijd de motor droog om alle bestaande condens uit het blok te laten verdwijnen
  • Zorg voor een volle tank, liefst met een conserveringsmiddel waarmee u roest voorkomt.
  • Spuit de ketting, schakelaars, stekkers, contactslot en alle scharnierpunten in.
  • Houd het accuniveau op peil met een druppellader. Dit kan alleen als er stroom is in de stalling. Is er geen stroom? Haal dan de accu eruit, bewaar hem op kamertemperatuur en laad hem een keer per maand op met een druppellader.
  • Ook het alarm van uw motor heeft stroom nodig. Geen stroom in de stalling? Check dan of het alarm een voorwaarde is om verzekerd te zijn.
  • Draai de banden eens per maand. Handiger is om de motor zo te stallen dat beide wielen van de grond zijn. Dan heeft u er geen omkijken meer naar.
  • Dek de motor af met een (goed ademende) hoes.

Doorrijden in de winter
Wilt u liever doorrijden in de winter? Zolang het wegdek droog blijft, hoeft dat geen probleem te zijn als u maar voorzichtig bent. Motorrijders maken 20 keer zoveel kans om te overlijden bij een verkeersongeluk als inzittenden van een auto. Zorg er daarom voor dat u goed zichtbaar bent en draag een oranje veiligheidshesje. En ga met sneeuw en ijzel absoluut niet de weg op. Zelfs zeer ervaren rijders zoals motoragenten doen dat niet.

Motorverzekering in de winter
Bij sommige verzekeringen kunt u korting krijgen op de premie als u uw motor enkele maanden in de winterstalling zet. Voorwaarde is wel dat u in de wintermaanden niet gaat rijden. Met de voordeligere premie bent u bovendien meestal niet verzekerd voor schade aan het voertuig. Alleen schade ontstaan door brand of diefstal is wel gedekt. Of u werkelijk goedkoper uit bent gedurende het hele jaar, rekenen wij graag voor u uit.

Kies voor uw motor een goede verzekering en neem contact op met ons kantoor voor informatie en advies.

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbericht. Bookmark de permalink.