Nieuwe regels schadevrije jaren

Autoverzekeringen onderling vergelijken was altijd lastig omdat u niet zomaar wist hoe verzekeraars afzonderlijk met schadevrije jaren omgingen. Aan die onzekerheid is een einde gekomen. Per 1 januari werken alle autoverzekeraars met dezelfde schadevrije jaren tabel.
Nieuwe regels schadevrije jarenAutoverzekeraars gebruiken een zogenoemde bonus/malus-ladder om uw schadevrije jaren en de daarbij behorende premie weer te geven. Hoe langer u schadevrij rijdt, hoe hoger de trede die u inneemt op de ladder. En hoe hoger de trede die u inneemt, hoe hoger uw no-claimkorting op de premie van de autoverzekering. Op het moment dat u wel schade claimt, gaat u terug op de ladder.

Verschillen tussen verzekeraars
Tot 1 januari 2016 bepaalde iedere verzekeraar zelf hoeveel treden hun eigen bonus/malusladder had en hoeveel treden u terugviel bij schade. Bij sommige verzekeraars had u al snel de top van de bonus/malusladder bereikt en bleef u altijd op die laatste trede staan, ook al reed u nog jaren schadevrij. Maar het kon ook zijn dat een verzekeraar u uit commerciële motieven hoger op de bonus/malusladder zette. Het leek dan alsof u meer schadevrije jaren had en u kreeg meer korting. Een no-claimbeschermer had hetzelfde effect. Maar als u overstapte naar een andere autoverzekeraar, keek die voor het berekenen van de premie alleen naar de jaren dat u daadwerkelijk geen schade had geclaimd.

Een methode voor alle verzekeraars
Dat iedere autoverzekeraar zijn eigen bonus/malussysteem had, zorgde voor veel vragen en klachten. Onwenselijk vond de verzekeringsbranche. Sinds 1 januari 2016 worden daarom de schadevrije jaren door alle verzekeraars op een gelijke manier berekend. Ook moeten verzekeraars sinds 1 januari allemaal tot 99 schadevrije jaren blijven tellen. Het staat dus altijd vast waar u staat op de bonus/malusladder en hoeveel treden u terugvalt bij schade. Maar elke verzekeraar mag nog wel zijn eigen kortingstabel hanteren. Zij bepalen zelf hoeveel no-claimkorting u krijgt per aantal schadevrije jaren, en hoe de korting op de premie uitvalt als u schade claimt.

Opnieuw autoverzekering bekijken
Omdat de kortingen per aantal schadevrije jaren van verzekeraar tot verzekeraar flink verschillen, is het verstandig opnieuw naar uw autoverzekering te kijken. Neem daarvoor contact op met ons kantoor. Wij gaan na welke autoverzekering voor u het best betaalbaar is en een dekking heeft die past bij uw auto en uw wensen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbericht. Bookmark de permalink.