Uitvaart

Wat is een uitvaartverzekering?

Een eenvoudige uitvaart kost algauw zo’n €7000, extra wensen kunnen flink aantikken. Begrafeniskosten zijn op te vangen met een uitvaartverzekering of met een eigen potje geld, afhankelijk van uw situatie.

Wat is een uitvaartverzekering (begrafenisverzekering)
Een uitvaartverzekering, ook wel begrafenisverzekering genoemd, keert genoeg uit voor een eenvoudige uitvaart en dekt het risico dat er niet voldoende in de spaarpot zit van de overledene. Ongeveer een derde van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Naast financiële overwegingen wordt een uitvaartpolis ook mede vanuit emotionele overwegingen afgesloten. Sommigen regelen alles tot in detail, anderen kiezen voor een standaardpakket of een geldbedrag.

Geen overlijdensrisicoverzekering
Een uitvaartvaartpolis wordt nogal eens verward met een overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisicopolis keert alleen een bedrag uit als de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Een uitvaartverzekering keert altijd uit. Een ander verschil is dat diegene die de uitkering ontvangt (de begunstigde) bij een overlijdensrisicoverzekering vrij is in de besteding van het geld. Bij een uitvaartverzekering moet dit gebruikt worden voor de uitvaart. Bij sommige polissen kunt u hier wel onderuit.

Soorten uitvaartverzekeringen: natura en sommen
Er zijn 3 vormen uitvaartverzekeringen: een naturapakketpolis, naturabedragpolis en een sommenpolis met een vrij besteedbaar bedrag.

  • Een naturapakketpolis bestaat uit een pakket diensten (een naturapakketverzekering), waarmee u verzekerd bent van een eenvoudige maar doorgaans goed geregelde uitvaart. Maar weinig uitvaartverzekeraars bieden deze polissen aan. Ook dekt de naturapakketverzekering lang niet alle kosten. Gebruikelijk is daarom naast deze verzekering een naturabedrag- of sommenverzekering af te sluiten.
  • Bij de naturabedragpolis kunnen nabestaanden het uitgekeerde geldbedrag (tot maximaal de verzekerde som) uitsluitend besteden aan kosten die samenhangen met de uitvaart. Dit kan via de verzekeraar die ook uitvaartverzorger is (met korting) of een uitvaartonderneming naar keuze.
  • Bij de sommenpolis wordt een vast bedrag uitgekeerd bij overlijden, dat nabestaanden vrijelijk kunnen besteden. Ze kunnen dus ook van het geld op vakantie gaan.