Zorgverzekering deel 1: eigen risico

Op 19 november 2015 moeten alle zorgverzekeraars hun premies en pakketten voor volgend jaar bekendgemaakt hebben. Dan kan het grote vergelijken beginnen. Tot die tijd kunt u uw eigen wensen in kaart brengen. Voor welk eigen risico kiest u bijvoorbeeld?

Zorgverzekering, deel 1 Eigen risicoDenkt u erover dit jaar van zorgverzekeraar te wisselen? Dan kunt u zoals de meeste overstappers wachten tot de kerstvakantie om u te oriënteren. Of u gunt uzelf dan meer vrije tijd en bereidt u nú al voor op een overstap. Door nu uw wensen in kaart te brengen kunt u straks gemakkelijker kiezen.

Verplicht en vrijwillig eigen risico
Laten we eerst eens kijken naar het eigen risico. Het verplichte eigen risico ligt volgend jaar op 385 euro. Daarnaast kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico en zo besparen op de premie. Ruim een op de tien verzekerden (12 procent) heeft in 2015 gekozen voor een vrijwillig eigen risico. Zo’n 42 procent van deze groep koos zelfs voor de maximale verhoging en had een eigen risico van 875 euro. In veel gevallen valt de jaarlijkse premie zo’n 50 euro lager uit voor elke 100 euro extra eigen risico. Dat klinkt aantrekkelijk.

Blakende gezondheid
Of een hoger eigen risico ook voor u handig is, hangt ervan af. Van alle mensen die juist niet voor een verhoging kiezen, maakt iets meer dan de helft het verplichte eigen risico van 375 euro vol. Denkt u veel zorgkosten te maken, dan bent u met een hoog eigen risico misschien dief van uw eigen portemonnee. Maar ook als u altijd in blakende gezondheid verkeert, is het niet verstandig klakkeloos te kiezen voor het hoogst mogelijke eigen risico. Er kan altijd iets gebeuren waardoor u bijvoorbeeld in het ziekenhuis belandt. In dat geval moet u wel 875 euro achter de hand hebben, want dat is wat u dan zelf betaalt.

Nadenken over wensen
Patiëntenfederatie NPCF heeft op basis van een eigen onderzoek geconcludeerd dat een op de vijf mensen het moeilijk vindt een goede zorgverzekering te kiezen. Wij helpen u daarom graag om na te denken over uw wensen. Naast het eigen risico zijn er andere overwegingen van belang bij het maken van een keuze, zoals de dekking die u wilt. Daarover informeren wij u binnenkort.

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbericht. Bookmark de permalink.